lördag 11 juli 2009

Kryddat & klart...

Först en liten bukett till alla goa bloggare!Jag har ett par problem, hoppas någon har bra tips...

Mina värsta fiender just nu är mördarsniglarna och rådjuren.

Jag tittade till min lilla köksträdgård igår i form av fyra pallkragar med lite smått och gott och blev helt förskräckt. Det ser ut som ett slagfält... nu är det KRIG!! Bara på några dagar har mördarsniglarna mumsat i sig ALL sallat, dill och rödbetsblast och nu var de på god väg att smaska i sig alla ärtor och bönor också. Vad ska man göra åt dessa små kräk?? Är så arg och trött på dem nu så jag vet inte vad jag ska ta mig till. Samlade och klippte säkert närmare 100 sniglar i och kring köksträdgården igår. Undra just hur många ägg de lagt mitt i smörgåsbordet...

NemaSlug (nematoder som tar död på sniglarna) finns ju på marknaden. Är det någon som har testat?? Rätt så dyrt men det är ju värt det ändå om det bara funkar. Har läst om hur de gjort i Norge med dessa nematoder men inte hittat någon info om resultat i Sverige.

Nu har jag i alla fall toppat smörgåsbordet med Ferramol (snigelgift) och hoppas att lite av odlingen går att rädda.

Som om det inte vore nog med dessa slemmiga mördarsniglar... rådjuren, som jag tycker borde ha gott om mat i skogen nu, fortsätter sina räder hos mig. Kornell och svart aronia sägs ju inte vara några rådjursmagneter direkt men alla mina tre korneller (brokbladig, gull- och korallkornell) blir attackerade i ett. Svarta aronian likaså så några bär lär jag inte få smaka i år (tänkte göra saft). Nu har jag spetsat dessa buskar med tabasco och cayennepeppar, får väl se om de är lika begärliga för rådjuren då...

Ses snart igen, då jag har något som verkar vara eftertraktat och som jag gärna delar med mig av... :)

Trevlig lördag!

14 kommentarer:

Prillig sa...

Stackare! Sniglarna har jag tyvärr inga tips för men till rådjuren kan du köpa "Rå´ådör".(tror det stavas så) Det funkar.
Det luktar så illa att de går omvägar. Finns att köpa hos trädgårdshandlaren.
Lycka till!

Kram Britt

Gudrun sa...

Stackars dig, fy vad jobbigt. Jag har också läst om nemaslug, hoppas det hjälper och att du får tag i medlet. Själv så hittade jag min första mördarsnigel här om dagen så jag antar att det finns mer i antågande.
Kram

Ika sa...

Tycker fortfarande att de inte är så jätte många i år men fortsätter det att regna så.
Jag tar mig en sväng om varje kväll o klipper, man får itne ge dem en chans att lägga sina ägg någonstans. Klipper man en klipper man 200 så egentligen klippte du 20000 igår. Det är verkligen bra jobbat!

'Gumman' sa...

Tack för de underbara blommor.
Vi trädgådsodlare har mycket att kämpa med.
Rådjuren håller jag borta med hår från grannens hund "Boss". Han har en tät och yvig päls som husse kammar och håren fäster jag runt om, lukten håller rådjuren borta.
Sniglarna vill inte komma till vårt trädgårdsland för vi klipper bort allt långt gräs runt om, sedan strör vi ut "Snigelfritt" runt om i en sträng.
Varje kväll går vi på snigeljakt med saxen, klipper dem bakom huvudet. Resterna plockar koltrasten bort till sina ungar.
Detta funkar bra hos oss.
Lycka till Mia.
Kram Ann.

lillakolonistugan sa...

Usch, usch vad trist...du har fått lite bra tips ser jag, vi klipper och klipper och det verkar som att det i år med hjälp av idoga grannar inte ännu har fått så många..
Ha en fortsatt skön helg/Anne

Britt sa...

Det där med sniglar är inte kul. Hit har mördarna inte kommit än. och jag hoppas inte att det gör det heller//Britt

Millan sa...

Jag har tackolov inte problem med något av dem men jag har hört andra som säger att man ska hålla kort och torrt runt grönsakerna och att då klippa sönder dom + att sniglarna tydligen ska gilla öl så ett fat eller skål med öl så drunknar de iaf lyckliga.....om det funkar vet jag inte men lycka till!

Floralis sa...

Hej Mia!
Du jag kan inte låta bli att småskratta åt dina tankar och det du berättar.
Ljuvliga trädgårdstider eller hur? : )) Jag är tacksam över att vi inte har mördarsniglar än (men det kommer nog...) eller problem med rådjur.
Däremot har vi så mycket knott och mygg i år så man inte klarar av att sitta ute på kvällen. Ljuvliga trädgårdstider... ; )) Min gräsmatta har även blivit invaderat av gigantiska groblad som jag just nu försöker rycka upp med rötter och allt.
Min faster bodde för några år sedan ute på en ö i Göteborgs skärgård. Hon fick börja varje morgon med att plocka sniglar hinkvis(!) för att kunna gå ut på altanen utan att halka. Bläää...
Lycka till.
/Anneli

Pilgrim sa...

Jag har läst att sniglar inte vill krypa på takpapp och sandpapper och att man ska sätta en rejäl kant runt sina pallkragar. Har inte testat det själv än men jag kan tänka mig att det funkar. Takpapp/sandpapper är vasst och sniglar är slemmiga... Kanske värt att testa.

paula sa...

det finns så många tips och råd om hur man skall göra med sniglar MEN vet någon något som verkligen fungerar ???
vacker bukett blommor på kortet
ha det bra
kramiz

Thorins Trädgård sa...

Hallå Mia, ett snabbtips mot rådjur (förutom tabasco och cayennepeppar) är ofärgad skokräm. Däremot har jag inga tips mot sniglar förutom att man man ska vara sjukt uppmärksam på våren innan de hinner lägga äggen. Hatar sniglar!

De är inte i vår trädgård ännu, men jag har varit iväg till grogrunden för alla sniglar i vårt område och spritt ut snigelgift.

Lycka till!

/Marit

Annelie... sa...

Tyvärr inga råd då ingen av de där djuren är direkt vanlig just här runt knuten men hoppas det löser sig!
Vilken vacker bukett!

Annelie

Sanna sa...

Trist för dig med sniglarna!! Tyvärr har jag inga tips eftersom jag hittills har haft turen att slippa dem.
Men jag läste att du har aronia! Är det en häck eller enstaka buskar? Har du någon bild här på bloggen? Jag funderar nämligen på att sätta en sådan häck nästa år.
Jättefina bilder på stjärnflockan!
Kram

Daniel Knudsen sa...

Hej

Jag har samlat alla (?) metoder för att bekämpa mördarsniglar på min site:

http://snigelfritt.com

Välkommen!