tisdag 12 maj 2009

Redan utslagen...

För bara ett par dagar sedan såg jag den första knoppen på purpurvindan, visade en bild på den i inlägget igår. Igår morse när jag kom ut i uterummet möttes jag av denna fantastiska blomma:

Kniola´s Black heter purpurvindan men inte kan jag påstå att den är särskilt svart. Fin ändå med de mörka strimmorna i blomman. Lättsådd och tydligen också lätt att få i blom. :)

På tal om blom... När vi köpte huset förra året hittade jag ett par fantastiska pioner, ingen aning om vilken sort (kanske någon som kan hjälpa mig då de slagit ut), men pioner är ju underbara så jag blev glad ändå. De stod illa till där man knappt såg dem och kirskålen hade trasslat sig in i hela rotsystemet. En totalrensning av rötter och flytt av pionerna gjorde jag i höstas med hopp om att de skulle överleva (lite aska har de fått under vintern). Har ju läst lite här och där att pioner är känsliga för flyttar och förmodligen inte är så blomvilliga direkt efter flytt. Glad har jag varit ända sedan jag såg att de började sticka upp sina första blad ur jorden men i helgen hittade jag också knoppar, härliga små bollar väntar där nere bland bladen. Jippii!!! Jag kommer att få njuta av underbar blom redan i år! En dålig bild men enda sättet att se knopparna på än så länge...

Ha en härlig tisdag, vänner!

15 kommentarer:

Krydda Livet sa...

Visst är det härligt med allt som blommar och vilken utveckling på blomman från igår. Det är ju helt otroligt vad fort det går ibland. De trivs hos dig helt enkelt :) Man får se det så vet du.

Ha en fin tisdag du med. Kram Josefin

Helena sa...

Hej Mia! Vilken härlig färg det var på blomman! Jättefint foto! Ha en bra dag! Kram Helena

Marina sa...

Kan bara säga att det är bondpioner. Jag ahr igna namn på mina bondpioner men det finns kanske. Doft pionerna är det nog lättare att hitta namn på (de som har rödare stjälkar och är ltie senare).
Fin vinda trots att den itne är så mörk!

Gunilla sa...

Oj då har den redan börjat blomma Jag har ochså sått purpurvindan.
De är ca 2 dm. Men jag skall sätta dom i större kruka för att den växer ju så fort. Mina skall ut till sommarstället men det blir inte förrän i början på Juni då det inte är risk för nattfrost.
De blommar ju verkligen tacksamt och pryder en spalje fint.

Mina pioner syns bara som små röda skott ännu. Men dillpionen verkar komma snabbt synd bara att den blommar över så fort.

Ha en fin dag

Gunilla

Anns Gröna sa...

Hej Mia!
Jag har mailat dig!
Kram
Ann

Tilde sa...

Tack för ditt besök hos mig ,
här är det härlig fågelsång o vackra blommor och så vacker den "blå" är , vilken lycka att se att den redan slagit ut...
"tilde"

Tilde sa...

Tack för ditt besök hos mig ,
här är det härlig fågelsång o vackra blommor och så vacker den "blå" är , vilken lycka att se att den redan slagit ut...
"tilde"

Hjärtat Mitt sa...

Underbar blomma!
Och så roligt att hitta pioner. Det gjorde jag med när jag flyttade hit.
Det är inte så besvärligt att flytta pioner, som man ofta hör. Huvudsaken är att man planterar dem på samma djup som tidigare, annars kan det dröja med blomningen.
Och det verkar du ju ha gjort.
Det är spännande att vänta och se vad det ska bli för färg på dem :)

Kram Mari

Carole~Maynard Greenhouse sa...

Such pretty morning glories you have. That reminds me....I need to seed more.
Thanks for all your inspiratons,
Carole

Glädjekällan sa...

Stora plantor med bondpioner är det inte fy skam att hitta.
Spännande att se vad det blir för färg på blommorna.
Ha det gott
Birgitta

Monica/Moa sa...

Spännande värre.. och pioner är inte alls svåra att flytta.. trots att jag också hört det. Har flyttat mina jättestånd när vi gjorde om totalt i trädgården för några år sedan, och jag delade och gav bort och de blommade fint redan året därpå. Men det är väl kanske viktigt att inte skada rötter o så för då blir det kanske lite upphåll med blomningen, ja spännande att se vilken färg o sort dina har.. ha en bra dag.. Monica

Elisabeth sa...

Vilken prakt! Ögongodis verkligen. :D

Jillsan sa...

Hej Mia!
Vad trevligt att du hittat till min blogg, har små kikat på din och kommer verkligen att återvända, ha en trevlig vecka!
Jill

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Wow vilken härlig färg det var på den blomman. Du har så otroligt fina bilder i din blogg. Må så gott. Kram

Hanneles paradis sa...

Så vacker.