söndag 4 juli 2010

Växthus???


Tomater på min Silvery Fir Tree

Nä, men uterum... drömmer fortfarande om ett växthus, en vacker dag står det ett fint litet växthus på vår tomt också men till dess får det duga med en hörna i uterummet.

Förra året hade jag tomatplantor spridda i hela uterummet, till min sambos förtret. I år har jag ordnat upp det lite bättre så att en hörna får agera "växthus" medan resten (den större delen) av uterummet är inrett mer som ett rum där man kan sitta och njuta.


Tumbling Tom Yellow

Det är framför allt tomat och chili i olika färger och former som trängs men verkar trivas i min lilla hörna. Inte mindre än 14 olika tomatsorter. Några olika chili och ett par paprikasorter också. Lite mer exakt vilka sorter jag sått har jag skrivit om här.


I varje hink/dunk har jag ca 5 cm från botten borrat fyra hål runtom hela "krukan". Med lecakulor har jag fyllt upp till hålen, för att få ett litet vattenmagasin utan jord och därefter med kogödsel på påse. Beroende på krukstorlek har jag planterat 2-4 plantor i varje men bara av en sort i en kruka så att det blir lite enklare att hålla ordning på.


Chili Cayenne och Razzmatazz

Tips på billiga växtskyltar...
Fick ett så bra tips via en av de bloggar jag följer för ett tag sedan, minns inte vems det var, men helt genialt och så bra att jag måste dela med mig till fler. Det där med växtskyltar är ett gissel om man har många olika växter man vill märka upp. Det drar lätt iväg och kostar skjortan, men inte denna gång... Biltema var ordet!! De har tändpinnar, eller vad de nu kallade dem. De säljs i 5 kilos säckar och kostar dryga 30 kr. Kan säga att det blir hur många skyltar som helst. Jag hade från början en tanke att jag skulle måla varje pinne lite fint och sedan skriva växtnamn på men det slutade med EN SPRITPENNA... i alla fall till tomater och chili. Tanken med att måla dem finns ju fortfarande kvar och pinnar har jag gott om.

Potatisblomma...
Lite annat har förstås också lyckats slinka in i uterummet, bl a potatisblomman jag köpte som stickling vid besök av en öppen trädgård förra sommaren. Den lyckades övervintra i min lilla bod och har nu börjat blomma. Kanske är det dags att beskära den lite, ta några sticklingar kanske...


Blommar gör den men bara längst ner, där de söta blommorna tyvärr döljs av bladverket.

Det var uterummet det, får se vad som dyker upp nästa gång. Ha det skönt i sol och värme till dess!

9 kommentarer:

Moa sa...

Har oxå ett hörn i uterummet som agerar växthus, och förra sommaren var det en överväxt så JAG lovade mig själv att det inte skulle bli samma visa i år. Mycket pga att vi är borta lite mer i "Ville" och pass är nödvändigt. Tack så mycket för tipset av pinnar ska försöka komma in till något biltemaställe för det var ett väldans bra pris. Ha det gott Monica

Lotta 8`) sa...

Ett uterum är väl gott nog?! Jag önskade mig ett uterum men har ingen plats och då bidde det mitt lilla vinkast :) Det ser ut att bli bra tomatskörd hos dig, mina har inte alls kommit så långt men så kom de i jorden sent.

Bra tips med blomsterpinnarna! Skall be maken ta vägen om Biltema (inga problem tror jag ;) och inhandla pinnarna, bra när de är stora. Har idag rensat i rabatter och svor över mina små namnpinnar som far runt hur som helst :)

Ha det gott :)

Anja sa...

Hejsan Mia!
Visst är tomater och chile ett måste;))!? Och det finns väl inget härligare än att sitta och njuta mitt i "karetan"!
Hoppas att du mår bra med din mage!/Anja

Maleviks Rosenträdgård sa...

OJ,,,,,,här växer det så det knakar :)
Håkan

Merja sa...

Så fina tomater du har! Mina är fortfarande i blom...men första gurkan är iallafall skördad:)
"Blompinnarna" läste jag också om. fiffigt!
Ha det gott i värmen.

Lena Andersson sa...

Måste vara ett jätte rum när du får plats med så många olika sorter och sitt plats, vad härligt.
mvh Lena

Mia sa...

mmm:) tomater, det kan jag bara drömma om.. ser gott ut. merkpinnarna från biltema ska jag nog likaväl ha, det blir bara att köra en tur.
Dina digitalis var mäktiga dom också :)

Betongängeln sa...

härligt med tomater, har planterat lite körsbärstomater, får se hur det går, har lyckats med det en gång tidigare, men det var ett tag sen, blommor och växter överhuvud taget är ju inte min starka sida, ska ju helst sköta sig själv...hmmm
kramar

C. Tvillingmamma sa...

Va du lyckas,jag vågar mig inte på tomater eftersom dom aldrig gillar mitt sätt att ta hand om dom...kanske får ge mig på ett försök till nästa år :)