onsdag 27 oktober 2010

Solsken hos mig...

Solen strålade där ute tidigt i morse och jag vaknade full av energi. Kände att det skulle bli en sån där dag då jag får massor gjort. Redan har tre maskiner tvätt snurrat färdigt, lilleman har badat och så har jag bakat bullar. Tur man är lyckligt lottad som har en sån snäll liten pojke som låter mamma hålla igång (iallafall vissa dagar). :)

Riktigt regn- och ruskväder är på väg hit enligt prognosen. För att inte gå under i höstmörkret behöver jag ha in ännu mer ljus (än lilleman redan ger mig). Hittade ett recept igår som jag modifierat lite på solbullar/solskensbullar. Jepp, såna blev det och här kommer receptet:

Solbullar/solskensbullar


Haha, de jästa bullarna ser ju ut som välfyllda bröst... så här i Rosa bandet tider!

ca 20 st
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 1/4 dl socker
  • ca 1 ½ l vetemjöl
  • 2-3 dl marsánkräm (snabb marsán + mjölk)
  • 50 g smör
  • 1 ½ dl socker
Gör så här:
  1. Smält smöret. Häll i mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 C. Smula i jästen och tillsätt salt och socker.
  2. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig lös deg, som inte ska klibba. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min.
  3. Rör ihop vaniljkrämen under tiden.
  4. Knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 20 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem på bakplåtsklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 min.
  5. Spritsa försiktigt ner vaniljkräm i varje bulle. Jag hade bara ens billig skräpsprits som gick sönder direkt. Testade med en liten spruta istället, som jag sög upp kräm i och tryckte ner i bullarna. Alla sätt är bra... och detta fungerade ju perfekt!
  6. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen, ca 10 minuter, i 225 C. Ta ut bullarna och låt svalna.
  7. Smält smöret och pensla bullarna. Vänd dem i strösocker.
Så nu när det är färdigbakat kan jag bara luta mig tillbaka och mumsa i mig lite solsken med min lilla solstråle i famnen!

6 kommentarer:

Laila sa...

Vilken energi! Eftersom jag har glutenintolerans bakar jag inte så mycket, det finns glutenfritt mjöl men blir inte alls lika gott/bra. Bra för figuren men ganska trist för övrigt...
Ha det gott!/Laila

Marie//Tekla Maräng sa...

Oj här var det mycket energi på gång med både tvätt, bad, blogg och bak.
Receptet skall jag skriva av för *brösten* ser så goda ut.
Vad fint kort du har gjort i förra inlägget.
Kramar:)

Annika Christensen sa...

Mmm vilka bullar blir verklige sugen. Blev lite full i skratt ..välfyllda bröst.
Tack för recept.
Annika

alegni sa...

åhh, de bullarna ser alldeles underbara ut! själv borde jag verkligen låta bli allt sött och gott en tid framöver. nödvändigtvis.
hälsa lilleplutten!
kram
ingela

Merja sa...

Mums! Kul med tutt-bröd;)

Anonym sa...

Åh vad gott med skoleboller som man säger i Norge! Visste faktiskt inte var de heter på svenska men solskensbullar är ju ett bra namn. Det måste jag testa att baka nån dag...

Kul med en få-mycket-gjort-dag! då kan du med lugnt samvete slappa några dagar... ;)

Kram