lördag 3 oktober 2009

Underbar cappuchino...

Cappuchino i trädgården... inte drycken utan en rudbeckia.

Frösådde den tidigt i våras, en sommarrudbeckia 'Cappuchino' (som jag beställt från Impecta), trodde den skulle blomma tidigare än så här. Det är nog säkert en månad sedan som knoppen var alldeles sprickfärdig. Sen känns det som att blomman har kommit in i ett nytt stadie varje vecka. Den är ettårig men verkar inte vara särskilt känslig för frosten vi haft nu i veckan. Den ser lite hängig ut just då men reser sig igen så fort det blir lite varmare. Still going strong...När knoppen först visade sig var den väldigt gul, var rädd att den mest skulle likna en gul solros (vet inte varför men jag är inte så förtjust i gula blommor). Sen började den visa sitt inre, och jag förstod plötsligt varför den heter cappuchino...

Alltid spännande med fröer man inte testat tidigare. Nu vet jag hur den ser ut, gillar att blomningen håller i så länge och färgförändringen vecka för vecka. Den här kommer att definitivt att återkomma hos mig nästa år men jag får helt enkelt så ännu tidigare och fjäska lite mer så den går i blom tidigare. :)

Sedan i eftermiddag har regnet bara öst ner och jag har mest suttit och slappat. Kände att det var skönt med en sån dag också. Nya tag imorgon, då jobbar jag igen (som varje söndag). På vägen hem tänkte jag ta en sväng förbi en höstmarknad på handelsträdgården som ligger här i närheten, blir nog mysigt så länge det inte regnar.

15 kommentarer:

Hjärtat Mitt sa...

Vilken snygging!
Hoppas att den återkommer fast den är ettårig. Jag hade en ettåring som återkom i flera år faktiskt, och det var inte nya frösådder.

Ja, vilket väder vi har.
Här öser det ner och det blåser mer än vanligt i Skåne.

Ha en skön söndag!
Kram Mari

Mia sa...

âven om jag nu tycker om solrosor också ( men helst röda..) så kommer dom inte i närheten av denna charm, till och med i frostskrud ser det aristokratisk ut. Den får jag bara gratulera med :)

Carol sa...

I love all your vivid autumn colors Mia. The fair looks like it was a lot of fun and exhausting. Happy Sunday! Carol

'Gumman' sa...

Cappuchino måste vi testa till våren.
Vilken skönhet!
På hösten vill jag ha gula blommor för de lyser upp i trädgården när ljuset kommer tidigare.
Mörka färger försvinner in i dunklet, de finns där men syns inte.
Ha en trevlig söndag.
Ann.

alegni sa...

wow, så häftig den blomman är!
jag tror att jag kommit underfund med varför jag inte är särskilt förtjust i gula blommor - det beror nog på att de flesta förhatliga ogräsen har gula blommor.
skön söndag!
kram
ingela

Marina sa...

Jag gillar sommarrudbeckior jättemycket! Här brukar de klara sig över vintern så nu är det ett par år sedna jag sådde några men jag har gott om dem ändå. Vackert med frost! Kram!

lillakolonistugan sa...

Vilken härlig färg..den såg ut att vara vacker i alla stadier av blommningen,vi ska försöka att våga prova lite mer nästa år..

Ha en skön söndag /Anne

Thorins Trädgård sa...

Hallå Mia, vilken soft Rudbeckia, den ser ju ut som sammet!

Marit

paula sa...

vilka bilder på blomman
vackert
ha en bra dag
kramiz

hönemor sa...

Hej du, det var en fin rubeckia, den ska jag så till våren, det har blommat så fint hos dig i sommar, och vilka fina höstplanteringar du har gjort. Va många sorter djur du har haft i trädgården. Synd att rådjuren har ätit så på aronian, saften blev jättegod smakade blåbär. Kram Katarina.

Lilla Provence sa...

Hej

helt helt fantastiskt vackra bilder.
Här regnar det oxå och blåser höst stormar, men rätt mysigt ändå:)
Ha d
Kram Sari

Annika Christensen sa...

Den är så fin så man vill äta upp den!!
Annika

Merja sa...

Den måste jag beställa nästa år!! Jätte fin, jag som blivit frälst i rudbeckior i år:)

Ruben sa...

Rudbeckior är väldigt tacksamma och de finns ju i så många olika varianter! Men, de är väldigt sena i år på grund av vår konstiga sommar. Satte en ny som hade smeknamnet 'Maggan' och som skulle vara perenn (men det återstår ju att se) i våras. Den har inte visat det minsta intresse av att blomma. /Ruben

Bea sa...

Hejsan!
Så hittade jag dig här med en förtjusande sida och massor av inspiration.
Du var den första som jag sett har visat Rudbeckia Cappuchino i år. Jag har nämligen sått den också och undrat lite över om jag gillar eller inte, men den är väl vacker och tålig.
Må gott! /Bea