onsdag 5 augusti 2009

Bär, bär, bär...

Blåbär, smultron, jordgubbar, smulgubbar, vinbär, körsbär, krusbär och minikiwi...ja bär i alla färger och former har vi runt om i trädgården. Jag njuter så av att smyga runt i trädgården och plocka av dessa godsaker. Nya mognar hela tiden och jag blev nyligen också glatt överraskad över ett nytt fynd i trädgården.

Gula hallon
Har jag aldrig sett förut men hittade några buskar här om dagen, som jag helt missat tidigare. Lite sötare än de vanliga hallonen och himmelskt goda. Nu nyper jag bara några hallon då och då när jag går förbi men till nästa år skall plantorna tas om hand lite bättre nu när jag vet att de finns, så att vi förhoppningsvis kan skörda mer nästa år.

Små guldkorn bland det gröna...

Körsbär & vinbär...

Busenkelt och gott, sånt gillar jag!
Gjorde början på veckan rårörd saft på vita och röda vinbär, hittade ett recept hos Plommonhuset och testade. Körsbären slank ner i magen istället... hihi. Jag hjälper till att sprida receptet på saften.

1 l bär
1 skivad citron
1 l kokande vatten

Låt allt stå ett dygn i en bunke, sila sedan av och sockra efter behag. Enligt receptet ska det vara 1 kg socker om man har vinbär men man kan ta mindre för att använda saften som måltidsdryck.


Minikiwi satte jag förra året, egentligen inte för fruktens skull utan för de vackra färgerna på bladen. Visst ser det ut att bli skörd redan i år men jag hoppas bara att de hinner mogna också. Ser verkligen fram emot att smaka, någon av er som har ätit minikiwi?

Vad har ni andra för godsaker i trädgårdar/balkonger?

Nu ska jag ut och njuta av denna härliga sommardag!

6 kommentarer:

Petra sa...

Oj vad det vattna i munnen, så underbara bärbilder.
Härnere vid Sydkusten syltas och saftas det också för fulla muggar.
Hälsningar, Petra

Hannele på Hisingen sa...

Underbart.

Krydda Livet sa...

Hej Mia! Vad underbart med alla bär. Det är ju så gott. När jag bodde hemma hos mamma och pappa hade vi en massa bär på gården. Svarta, röda och vita vinbär bland annat. Jättegott och trevligt att stå ute och plocka i solen :)

Ha en skön dag. Här skiner solen. Hoppas den gör det hos dig med. Kram Josefin

Marie//Tekla Maräng sa...

Härligt mumsigt inlägg och jag tänker prova saften.
Har månads smultron som doftar så ljuvligt på balkongen och goda är dom också. Så tomater...
Kram Marie

Marina sa...

Har du mer än en minikiwiplanta? Jag ahr en men den bär ingen frukt.

Gula hallon har vi här också men de är höst hallon och inte mogna ännu. Söta men inte så bra att frysa tycker jag, tappar smak mer än de röda (som vi också har). Sen har vi krusbär, rabarber, smultron (vita o röda) och jordgubbar. Äppelträd och päronträd finns också. Kram!

'Gumman' sa...

Lyckliga dig som har hallon kvar.
Våra är redan slut för i år.
De gula brukar jag koka falsk hjortron sylt på...
Kram.