Vilken fantastisk sensommardag vi haft idag. Sol och 23 härliga grader. :)
Stod på verandan idag och fixade ihop lite äppelmust. Förra året gjorde jag must för första gången, enligt ett recept jag hittat hos Gela. Det var så fantastiskt gott att jag bara måste göra samma sak i år. Skillnaden är... ungefär 12 liter, dvs i år blir det drygt 18 liter härlig must att njuta av hela vintern. Har i år provat att göra musten på två olika sorters äpplen, ska bli spännande att se om det är någon skillnad på dem i smak.
Måste bara sprida detta enkla recept vidare... för alla er som har en massa äpplen men inte vet vad ni ska göra med dem. Ja, nyttigare recept än sist också för den delen. :)
Äppelmust:
5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker/avrunnen must
5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker/avrunnen must
- Skölj och dela äpplena (jag har gjort fyra bitar av varje äpple). Lägg dem i en hink eller dunk och tillsätt övriga ingredienser, allt UTOM sockret.
- Låt stå övertäckt/med lock i rumstemperatur i 5 dagar. Rör om minst en gång varje dag.
- Sila bort äpplena och tillsätt 1 dl socker för varje liter avrunnen must. Rör om tills sockret löst sig.
- Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara mörkt och svalt.
Imorgon jobbar jag några timmar under förmiddagen sen ska jag hem och koka ihop äppelmos!
Tjingeling på er!
4 kommentarer:
Javisst är den god. Jag gjorde också den efter Gelas recept förra året. Och har börjat med första satsen nu:-)
Kram
Åh vad gott det låter, och hemmagjort äppelmos oxå! Synd att vi inte har några äppelträd...
Kram
Så gott!
Hej!
Det här receptet hittade jag för några år sedan och sedan tappade jag bort det, men nu fann jag ju det igen vilken tur!
Måste testa och göra det!
Perfekt som present ju och som julklapp...
Kram Anna
Skicka en kommentar