lördag 20 augusti 2011

Baka, baka liten kaka...

Regn, regn, regn så långt ögat nått idag så vi har inte varit utanför dörren på hela dagen. Stannade inne och bakade kokostoppar och kolakakor istället. Aldrig bakat något av dem tidigare men det blev ju riktigt bra. Superlätta att göra och smakar mumma... så jag delar med mig av recepten för den som är baksugen.

Kokostoppar (ca 35 st beroende på hur stora man gör dem)
  • 50 gram smält smör
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 200 gram kokosflingor (1 påse)
  • finrivet skal från 1 lime (kan uteslutas)
Smält smöret och låt svalna en liten stund. Rör (inte vispa) ihop ägg, socker och limeskal. Rör sedan ihop alla ingredienserna i en skål och låt stå ca 15 minuter för att kokosen ska få svälla lite (då får man fina toppiga kokostoppar). När smeten vilat tog jag ungefär en rågad tesked smet och formade med fingrarna till kokostoppar på ett bakplåtspapper.

Grädda topparna i ca 10-12 minuter i 175 grader.

Topparna är goda precis som de är men jag doppade dem även i smält choklad efter att de svalnat.

Kolakakor (sirapskakor)

  • 200 g smör (rumstemperera)
  • 1,75 dl socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl mjöl
Vispa ihop smör och socker. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och vispa till en jämn smet. Tillsätt sist mjölet och vispa ihop tills degen blir kladdig (från början är den bara smulig) och går att forma till en stor klump med händerna. Dela degen i fyra delar och rulla ut på en plåt med bakplåtspapper (alla fyra rullarna får plats på en plåt). Lägg rullarna med lite mellanrum eftersom de behöver plats att "flyta" ut på när de gräddas.

Grädda i 18-20 minuter i 175 grader.

Ta ut plåten och låt svalna bara ett par minuter och skär sedan upp längderna i sneda snittar (ca 2-3 cm breda). Låt inte kakorna stelna för mycket innan man skär dem, om man vill ha jämna fina kakor vill säga. :) Låt kakorna svalna helt och förvara dem i tätslutande burk eller frys in dem, de håller i ca 3 månader i frys.

Inget nytt på trädgårdsfronten, har varit en riktig latmask... :P

Ha en fortsatt mysig helg!

6 kommentarer:

lottens vita och gröna sa...

hej fina goa mia!
hur mås det, var ju ett tag sen jag bloggpromenerade!
duuuuuuuuuuu nu är jag sååå kaksugen hmm sirapskakor det är så underbart...och jag som ska hålla igen...en annan gång då!
må bäst, varmkram lotten

Ninnis sa...

Tack för dom fina recepten. Kan du skicka "bakivern" till mig när du använt det klart...för mitt har jag förlagt...=)

Kram Ninni

Knatten sa...

Mumsigt asså. Jag har varit inne på din matblogg ett antal gånger o kollat o du har ju massor av underbara recept som jag en dag ska ta mej tid att prova. /Knatten

Anonym sa...

Vad gott och mysigt att baka! Jag gjorde rabarberpaj häromdagen... Man hinner ju inte så mycket i trädgården längre, eller hur? ;-)

Kram

alegni sa...

hej mia! long time no see! jag har varit lite slö med att läsa och kommentera bloggar i sommar, men nu försöker jag ta mig i kragen igen.
vilken tur att du har en så duktig inspektör som övervakar dig när du jobbar i trädgården :)
kram
ingela

Anjas Hill sa...

Hej, hej mama Mia!
Det blir inget sånt gott för min del. Jag bör inte ens läsa din blogg just nu -jag går säkert upp två hekto genom att bara se recepten....;))))!/Anja