lördag 5 juni 2010

Redan juni...


Mmm... svarta tulpaner 'Queen of Night', flox i massor. Snart slår alla allium ut, stjärnflockorna, och lammöronen osv... fortsättning följer...

Hoppla vad dagarna springer iväg, trots att jag inte gör så mycket. Våren har förvandlats till sommar och hela trädgården blommar... utan att jag gör någonting! :)

Månadens bilder...

Lite sen är jag med att lägga ut dem men bilderna är tagna den 2 juni. Förvandlingen är verkligen enorm från månad till månad. Tänk, för någon månad sedan bara var allting vitt, vitt, vitt...


En närmare titt på vad som döljer sig i månadens bilder, vi börjar med vänster sida. I rabatten under rododendronen blommar nu vildtulpanerna för fullt (de gulvita Tarda dasystemon, har just blommat över).


Nu njuter jag av Pulchella 'Little Beauty' och Pulchella 'Little Princess'.

I "stora rabatten" till höger blommar allt redan känns det som... så här har det verkligen inte sett ut tidigare år. Det mesta har jag petat dit och jordförbättrat sedan vi flyttade hit för två år sedan. Först i år har det verkligen tagit fart ordentligt. Jag ville plantera tätt för att slippa ogräsrensning, vilket jag ju ändå inte kan göra just nu (med mitt onda bäcken). Däremot får jag nog nästa år börja glesa ur lite i rabatten för det har nästan tagit sig för bra. Flytta en del växter till andra platser i trädgården och möblera om får jag göra nästa år.Ohyra...

På min lilla runda i denna del av trädgården idag, hittade jag två riktiga elakingar som jag inte sett förut. Bland de nu överblommade kungsängsliljorna och några andra liljor i stora rabatten (kan inte säga vilken sort nu, då jag satte dem förra våren men de tittade vaknade aldrig till liv så jag har totalt glömt) hittade jag två små elakingar som nu är oskadliggjorda... LILJEBAGGAR... åhh nej, ska man behöva dras med dem nu också?? Har inte sett till dem i trädgården de två tidigare åren. Som tur var hade de inte hunnit göra någon större skada än men jag får nog hålla ordentlig koll på liljorna framöver... Hittade ett tips på hur man kan hålla de små lackröda rackarna borta, en massa recept och tips på div ohyra och annat hittar ni i vänsterspalten i min växtblogg.

Avslutar med en alldeles underbar och väldoftande tulpan 'Angelique' med dubbla rosa blommor, nästan som rosor, dessutom flera blommor på varje stjälk... och önskar er en fortsatt härlig junihelg!


14 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Härliga o välfyllda rabatter du har Mia! Och visst är Angelique en underbar tulpan:-)
Ha det gott!

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Ja, tiden rusar verkligen! Det gäller att vara i nuet.
Tulpanen Angelique är underbar. Hade den i trädgården för några år sedan, "måste" nog köpa nya lökar till hösten för att kunna njuta av den igen.
Ha det gott. Kram, Ingela

Anonym sa...

Vilka fina bilder, det är så härligt nu när "allt" blommar! Vildtulpaner måste jag köpa i höst, de är så fina... Och inte lika populära hos rådjuren, tror jag?

Kram på dig!

Bea sa...

Hej min vän!
Oj, vad tiden rinner iväg, snart är det midsommar!
Underbara rabatter du har och tänk så bra när den sköter sig själv, men...Lijebaggen borde hejdas för att inte bli ännu fler :)
Ljuvlig tulpan!
Hoppas du har det bra!
Kram /Bea

Merja sa...

Fina bilder från din trädgård. Skönt att den verkar sköta sig själv;)
Hoppas du och babyn mår bra. såg i spalten att det bara är några månader kvar. Ha det gott!

maloppa sa...

Angenäma problem, visst är det härligt att behöva rensa ur perenner som förvuxit sig istället för allt hemskt ogräs. Perennerna kan man ju ha glädje av på andra ställen eller glädja andra med. Tulpanen längst ner var ju sagolik.
Ha det så gott - Maloppa

Madame C sa...

Ljuvliga tulpanbilder. Både Angelique och Queen of Night är underbara tulpaner. Visst är det så att Queen of Night är duktig på att komma tillbaka varje år. Tror jag läst det någonstans.
Ha det gott,
Charlotta

Marie//Tekla Maräng sa...

Så härligt spräng fyllda rabatter du har. Ja inte gillar man ogräsrens i onödan. Det är ju bättre som du tänker att kunna dela och flytta på det som blir lite för mycket.
Vilka underbara tulpaner både dom svart och dom du har längst ner på bloggen.
Ja du får nog ha ett vakande öga på liljebaggarna.
Kramar:)

Anja sa...

Liljebaggar, sniglar, torka - eller för mycket regn. Blåst och kyla.Det är mycket man får utstå som 'trädgårdare' minsann!

Hallo där uppe!!!Ska' det vara så himla svårt att ordna lagom av allt?
Fast hur skulle det vara att ha lagom vackra tulpaner när de kan vara som dina: Bedårande?/Anja

alegni sa...

ljuvliga trädgårdsbilder, mia!
ja usch, liljebaggarna är verkligen ett otyg. det gick många år utan att jag såg till en endaste en av dem, men sen plötsligt flyttade de hit. de blev så många till slut att jag tröttnade på att jaga dem och rev upp alla mina liljor :(
numera plågas vi av sniglar och snäckor. jag ser rött så fort jag ser en sådan. *hata*
må så gott, vännen!
kram
ingela

Anonym sa...

åh vilken härlig trädgård du har. Kram Sofia

Marie//Tekla Maräng sa...

Hej Mia!
Skönt att Du känner dig hemma på min blogg visserligen har jag precis valt om färg till grönt så jag håller tummarna att DU också gillar det.
Här lyser solen ena sekunden och nästa så regnar det lite försiktigt kan tänka mig att du har det samma hos dig-
Kramar:))

Ika sa...

Härlig rabatt där man ser hur växterna fyller ut hela utrymmet o väller ner över stenmuren. En sådan vill jag ha, är så dålig på att skapa en bara.

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Vilka underbara rabatter, särskilt vildtulpanerna var helt bedårande! Tack för tipset om klematisbladstekeln, det är absolut såna jag har, suck...