fredag 1 januari 2010

Allvarligt sjuk...

Men först till er alla: God fortsättning på det nya året!

Sjukdomar...
Jo så illa är det, jag har insett att jag insjuknat i två mycket smittsamma sjukdomar, nämligen: Förmycketus fröus och fullus till breddus, mycket smittsamma trädgårdssjukdomar, läs mer om dem här. Dessa sjukdomar är inget jag har för avsikt att bli botad ifrån heller... :)

Fröinventering...

Jag sitter med hela köksbordet fullt av fröer i alla möjliga storlekar och former. Jag kan inte tacka nej till fröbyten och lockas allt för ofta av div internetsajter som säljer fröer. Ett enda frökaos råder här just nu men det ska bli ändring på detta, det är väl möjligen mitt enda nyårslöfte. Sluta skaffa fröer kommer jag nog inte göra så länge jag lever så jag inser att det är ett livslångt sjukdomstillstånd jag drabbats av.

Sitter en gång för alla och sorterar och inventerar ALLA fröpåsar jag har. Allt skrivs in i en excel-fil, får väl se om jag hinner klart innan det är dags att börja jobba igen om ett par veckor... haha

Busfrön...
Har sått årets första fröer idag, helt enligt instruktionerna. Vad det är för fröer har jag ingen aning om eftersom de är busfrön. Vi är 15 frötokar på odla.nu som skickar busfrön till varandra. Tanken är att man ska så dem och så snabbt som möjligt lista ut vad det kan vara för växt man fått. Första gången jag är med på detta men det kan nog bli hur spännande som helst.

Månadens bild...
Som så många andra så har jag i år också tänkt att ta månadens bild/bilder i trädgården. Min tanke är att jag ska ta två bilder i början på varje månad, för att se lite större område av trädgården. För att kunna följa förvandlingen mellan månader och årstider. Här kommer de första två bilderna, (de går också att klicka på) där det just nu mest är vitt och grått...


Nä hörrni, nu åter till fröinventeringen...

Ha en fantastisk helg allihopa!

32 kommentarer:

Lena/isis sa...

Spännande det där med busfrön:) :)Vilka vackra islyktor o kakor du visar i det förra inlägget. Och vilken fantastisk meny,,,,Åååå jag måste fortsätta titta i Impecta. Har iallfall börjat skriva upp lite som jag ska ha. God fortsättning på det nya året. Kram

Marina sa...

Härliga bilder med hopp om vår och trädgårdstid. De där sjukorna, ja, det finns väl värre att smittas av om man säger så.
Jag har inte så mycket frö nu mera. Mössen åt ju upp en hel del förra året. Jag har fått min beställning från Impecta och några påsar hade jag kvar från förra året så en del frö finns här nu. Inget är sått ännu men snart så......


Kram!

Merja sa...

Härligt och positivt inlägg!! Perfekt inledning för ett Nytt trädgårdsår:))
Lät jätte kul och spännande med busfrön!
Gillade ditt fröarkiv!! Säkert fler som hakar på:)
Ja just...Månadens bild. Det hade jag glömt..och nu är det bäck svart ute....
God fortsättning.Kram

Anns Gröna sa...

Ja du, den sjukan blir man lätt drabbad av - förmycketfrösamlarsjukan.
Lycka till med sorteringen!
Utmaningen på odla låter jättekul!
Kram
Ann

annashusidingtuna sa...

Vilken skön sjuka du drabbats av...hihihihi.
Gott nytt år!
Kram Anna

IreneL sa...

Haha..vi har samma sjuka du och jag! Det enda som jag lyckats hålla mig ifrån är Odlas busfrön...hehe! Jag ska snart också börja kolla över mina frön...ojoj det är allt en massa! Jag önskar dig en God fortsättning på det nya året! / Irene

Villa Solgården sa...

Hahaha, men ÅH så roligt!! Och det låter superkul med busfröerna! :) :)

God fortsättning Mia och fortsätt frossa i dina fröer! :)

mitt gröna hjärta sa...

Nu har jag blivit så inspirerad av er "frötokar" i bloggvärlden så jag har beställt min första frökatalog, så vi får väl se om du har smittat mig... Har dessvärre inget växthus att så i så det blir till att fylla fönsterbrädorna.
Lycka till med dina busfrön, jag har två levande busfrö här, 5 och 8år...
Jenny

Skoogstrollet sa...

Det var trevligt att få se hur en van odlare dokumenterar sina påsar.

Tidigare år har ju fröpåsarna inte varit så många, men i fjol sparades det ju lite som skulle sås när trappan blev klar (vilket tog för lång tid) och dessutom tillkom det ju lite egensamlade under hösten. Det återstår att se om jag reder ut dettta. Vissa vet jag ju knappt vad det är, men kanske Impectas katalog löser problemet. Jag hoppas att den hittar min brevlåda snart.

God fortsättning på det nya odlaråret!

Sköna o Gröna Ting sa...

MIA.., fy dig Mia!!!
Du höll på att skrämma ski-en ur mig, trodde ju att du var sjuk.., på riktigt!

Glad att det "bara" var frösjukan du dragit på dig, det går ju att bota(om man vill)!
Underbara bilder du visar.., rikligt med snö ser jag!

Ja du, jag är ju den som köper en massa fröpåsar men sen glömmer dom i någon snygg låda någonstans, hittas efter två/tre år och då har dom flesta gått ut i datum:(

God forsättning...
Massor med kramar till dig Mia
Marianne

Solstrimmor & Stjärnstrålar sa...

God fortsättning på det nya året!!!!

kram
nina

paula sa...

Härlig sjukdom du har fått
kramiz

Knatten sa...

Oj är det så den heter, den sjukdomen. Det är nog samma jag har. Vill du ha mer frön så kan du få av mej=)). Har aaaalldeles för mycket o beställde visst ännu mer.
Busfrön lät roligt. /Knatten

Rummet för välbefinnande sa...

Busfrön *ler* - det låter kul tycker jag.
Önskar dig allt gott på det nya året!
Kram Mia

Lillemor i Hummelsta sa...

Ha, busfrön, det lät kul.
Kram Lillemor

Marie//Tekla Maräng sa...

Nej sådana sjukdomar vill man inte bli fri ifrån.
Vilken kul idé med busfröet!
Mitt löfte är dock att i år INTE för gro några frön inomhus efter som jag bara har en balkong att husera på. För väl se hur det blir med det.
Ha det gott bland frö inventeringen.
Kramar !

HelenJ sa...

Den sjukdomen har jag också drabbats illa av, men det vet du ju redan. Jag har bara de nysådda i excelfil än så länge (65 sorter står ute i pallkrage i kylan), men samtliga fröer är sorterade i bokstavsordning i min pärm (som nyss har blivit två eftersom den inte gick att stänga längre...). Jag är inte med i busfrögänget den här rundan - men det skulle jag kanske ha varit... Är det för sent att anmäla sig tro? ;)

Almbyboden sa...

Häftigt att redan vara igång med sådden. Jag längtar så efter att få köra igång och sätta frön i jorden men än så länge har jag inte kommit så långt i planeringen. Hm, dags att skärpa sig lite med detta tror jag. God fortsättning 2010, Marie

Solgarden sa...

kul att se att det är fler som är igång på att börja planera vad man ska skaffa för fröer :) önskar bara att det var en annan zon här uppe i norr! Ska bli spännande att följa bilderna hos sig allt eftersom det börjar att bli vår :)

Ha det gott!

Sofia

alegni sa...

hihi, du är rolig, du. jag får nog använda andningsskydd när jag besöker din blogg så jag inte blir smittad, för jag hinner inte sköta trädgården under semestern ;)
ska bli intressant att följa med förvandlingen i din trädgård månad efter månad.
kram
ingela

Aratorps Lena sa...

Haha, vilken fin blogg jag hittade till! Jag blev så glad när du listat blogghjälp, har länge undrat hur jag får till en tredje spalt. Men länken funkade inte... Kan du hjälpa mig? Kram!

Ps Jag kommer gärna tillbaka!

Prillig sa...

Aj, aj, aj det lät inte bra, hoppas att du mår bättre. ;-)

va spännande med busfröer... Kul idé.

Vackra vinterbilder.

Kram britt

Annika Christensen sa...

Den smittar fort och lätt den värsta av alla sjukdomar absolut.
Busfrön och överraskningsfrön gillar jag.
Ha de gott
Annika

Timjan o Akleja sa...

Hej!

Vad kul att du också börjat med månadsbilder! Nu har jag lagt upp mina också.

Tack för din kommentar och god fortsättning!! Jag ska också gå två dagar på mässan i år, fredag o söndag tänkte jag. Vi ses väl där hoppas jag!! Längtar redan... :)

Kram Birgit

Ingela sa...

Fröpåsar från gågna tider har jag svårt att göra mig av med. Ibland är det bra för då kommer man ihåg sortnamn på det man gillade för några år sedan.

Hälsningar
Ingela

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Aj aj aj vilken svårknäckt nöt, jag menar ju att bota din sjukdom, fniss.
vad spännande det låter med busfrön som man skickar varandra. Om det är nåt här i livet som jag gillar riktigt mycket så är det växter. Kanske skulle ta och anmäla mig jag med, fniss. Kram från mig

Timjan o Akleja sa...

Ja det vore jättekul att ses på mässan på fredagen!! En liknande träff som förra året vore trevligt.

Kram!

essemia sa...

Det var skönt att det inte var allvarligare än sånt som man blir skitig under naglarna av, haha.
Och vad spännande med fröbyten. Har fortfarande inte satt mig ner med mina frökataloger, men det ska bli den här veckan är det tänkt. Måste ju ha en sån, och en sån, och en sån...!
Gott nytt år till dig. Hoppas 2010 blir ett riktigt bra trädgårdsår.
Kram Elzie

Karin SKARA sa...

God fortsättning på 2010.
Hoppas du hinner göra det du tänkte 2009 men inte hann med, så du slipper ha det över dig 2011 :o)
Karin //

AkH sa...

Vilken härlig blogg jag hittade till! God fortsättning på det nya året önskar jag dig också!
Anna-Karin
hemochting

Bea sa...

Fniss...fröus till fullus breddus...jag tror jag drabbats av åkomman. Går den att bota? Kanske är det ett vårrelaterat virus :9
Kul åkomma och tror det är många som lider av det just :)
God fortsättning på det nya året och lycka till med "busfröna"! / Bea

Älfgärdet sa...

Oj! Du milde vad smittsamma de är de där sjukdomarna. Av med dem blir man inte heller. Det är stört omöjligt att låta bli att skaffa mera också när Konnässören & liknande dimper ner i brevlådan. Försökte mig också på en förteckning i excel häromåret, inte färdig än kan jag säga, fast det var vilka fröer jag har sått från det att jag började med detta intresse, det är ju en del... Inser dock att det mesta inte finns kvar i trädgården längre :(. Verkar som min frömani är större än plantintresset :))