lördag 27 augusti 2011

Fantastisk must...


Vilken fantastisk sensommardag vi haft idag. Sol och 23 härliga grader. :)

Stod på verandan idag och fixade ihop lite äppelmust. Förra året gjorde jag must för första gången, enligt ett recept jag hittat hos Gela. Det var så fantastiskt gott att jag bara måste göra samma sak i år. Skillnaden är... ungefär 12 liter, dvs i år blir det drygt 18 liter härlig must att njuta av hela vintern. Har i år provat att göra musten på två olika sorters äpplen, ska bli spännande att se om det är någon skillnad på dem i smak.

Måste bara sprida detta enkla recept vidare... för alla er som har en massa äpplen men inte vet vad ni ska göra med dem. Ja, nyttigare recept än sist också för den delen. :)

Äppelmust:
5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker/avrunnen must

  • Skölj och dela äpplena (jag har gjort fyra bitar av varje äpple). Lägg dem i en hink eller dunk och tillsätt övriga ingredienser, allt UTOM sockret.
  • Låt stå övertäckt/med lock i rumstemperatur i 5 dagar. Rör om minst en gång varje dag.
  • Sila bort äpplena och tillsätt 1 dl socker för varje liter avrunnen must. Rör om tills sockret löst sig.
  • Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara mörkt och svalt.

Jag har haft några glasflaskor stående i källaren men även petflaskor i frysen. Ska man frysa musten, så tänk på att inte fylla flaskorna helt då musten expanderar i frysen.

Imorgon jobbar jag några timmar under förmiddagen sen ska jag hem och koka ihop äppelmos!

Tjingeling på er!


Buzzelibuzz...

Nu tvättas det för fullt...


Jag är en Buzzador, som just nu deltar i en kampanj där jag får prova Vanish, inte mindre än dessa sju produkter:

Vanish Oxi Action Pulver
Vanish Crystal White Pulver

Vanish Extra Hygiene Pulver

Vanish Oxi Action Gel

Vanish Crystal White Gel

Vanish Förbehandlarspray

Vanish Soffa & Matta spray


Inte hade jag en aning om att det finns Vanish i så många olika varianter. Inte mindre än sju olika har jag förmånen att få prova.


Tvättmaskinen är nu laddad med vit/ljus tvätt och jag testar Vanish Crystal White Gel. Har hunnit köra en maskin innan och jag måste verkligen säga att det lyser mer om tvätten, den ÄR vitare.

Vill du också ha möjlighet att testa nya produkter och tjänster, gratis förstås så klicka här, så kommer du till registreringssidan. Man väljer alltid själv om man vill tacka ja eller nej till de kampanjer man får erbjudande om att delta i.

Se så, iväg med er och gör som jag... testa Vanish!

lördag 20 augusti 2011

Baka, baka liten kaka...

Regn, regn, regn så långt ögat nått idag så vi har inte varit utanför dörren på hela dagen. Stannade inne och bakade kokostoppar och kolakakor istället. Aldrig bakat något av dem tidigare men det blev ju riktigt bra. Superlätta att göra och smakar mumma... så jag delar med mig av recepten för den som är baksugen.

Kokostoppar (ca 35 st beroende på hur stora man gör dem)
  • 50 gram smält smör
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 200 gram kokosflingor (1 påse)
  • finrivet skal från 1 lime (kan uteslutas)
Smält smöret och låt svalna en liten stund. Rör (inte vispa) ihop ägg, socker och limeskal. Rör sedan ihop alla ingredienserna i en skål och låt stå ca 15 minuter för att kokosen ska få svälla lite (då får man fina toppiga kokostoppar). När smeten vilat tog jag ungefär en rågad tesked smet och formade med fingrarna till kokostoppar på ett bakplåtspapper.

Grädda topparna i ca 10-12 minuter i 175 grader.

Topparna är goda precis som de är men jag doppade dem även i smält choklad efter att de svalnat.

Kolakakor (sirapskakor)

  • 200 g smör (rumstemperera)
  • 1,75 dl socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl mjöl
Vispa ihop smör och socker. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och vispa till en jämn smet. Tillsätt sist mjölet och vispa ihop tills degen blir kladdig (från början är den bara smulig) och går att forma till en stor klump med händerna. Dela degen i fyra delar och rulla ut på en plåt med bakplåtspapper (alla fyra rullarna får plats på en plåt). Lägg rullarna med lite mellanrum eftersom de behöver plats att "flyta" ut på när de gräddas.

Grädda i 18-20 minuter i 175 grader.

Ta ut plåten och låt svalna bara ett par minuter och skär sedan upp längderna i sneda snittar (ca 2-3 cm breda). Låt inte kakorna stelna för mycket innan man skär dem, om man vill ha jämna fina kakor vill säga. :) Låt kakorna svalna helt och förvara dem i tätslutande burk eller frys in dem, de håller i ca 3 månader i frys.

Inget nytt på trädgårdsfronten, har varit en riktig latmask... :P

Ha en fortsatt mysig helg!

måndag 1 augusti 2011

Månadens bilder...


Dåligt med blomning just nu men mycket är på väg att slå ut i stora rabatten på andra bilden. B la mina frösådda rudbeckior från förrförra året, höstanemon och kärleksört.
Ses igen när vi ses, och till dess må väl! :)

Fagerdala...

Jag, lilleman och lillhunden packade in oss i bilen en strålande sommardag förra veckan. Vi skulle hälsa på snälla rara Laila och hennes man, med bloggen Fagerdala trädgård. En liten minibloggträff kan man väl säga. :)

En rundtur i denna härliga trädgård gav en massa nya idéer. Det bjöds också på smarrig lunch med alldeles nyskördade potatisar, tomater, sallad, gurka... och sill. Mums säger jag bara, så fräscht och så gott. :)

Efterrätten sen... milda matilda vad gott det var med hemmagjord hallonglass.

Lilleman skötte sig exemplariskt, trots en lång dag mestadels sittande i vagnen. Lillhunden hade en storhund att busa med och jag, jag bara njöt av dagen.

Fick med mig fina plantor av mormorshallon hem, så nu har vi också en liten hallonhäck till nästa år. Och kryddtimjan... ahh, massor med små frösådda busiga plantor som var på rymmen fick också följa med hem.

Tack Laila och Johan för en underbar dag hos er!